27 Αυγ 2009

Πρόταση στη Σύγκλητο του ΑΠΘ

Στις 26.8.2009, η Κοινή Πρωτοβουλία κατέθεσε στον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Αναστάσιο Μάνθο, την πρόταση αυτή προκειμένου να διαβιβασθεί στη Σύγκλητο του ΑΠΘ για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε την ίδια ημέρα την Σύγκλητο για την πρόταση, ανοίγοντας θεσμικά το θέμα στο πλαίσιο του ανώτερου συλλογικού οργάνου αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου μας. Κάλεσε δε όποιους άλλους επιθυμούν, ιδίως τους φοιτητές και τις φοιτητικές παρατάξεις, να υποβάλουν και τις δικές τους σχετικές προτάσεις. Ουδέποτε μέχρι σήμερα, σε κανένα άλλο ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει κινηθεί θεσμικά μια τέτοια διαδικασία για ένα από τα καυτότερα θέματα της Ανώτατης Παιδείας στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την δική σας στήριξη, συνάδελφοι του ΑΠΘ, που τολμήσατε και προσυπογράψατε την κοινή μας Διακήρυξη και μας στηρίξατε. Σας ευχαριστούμε και σας καλούμε τώρα να δώσουμε τον αγώνα θεσμικά στο πλαίσιο της Συγκλήτου για να περάσει η πρότασή μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ

1. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θα πρέπει, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου μας, να προσδιορίσει και να οριοθετήσει τις πράξεις και τις ενέργειες εκείνες που σαφώς καταστρατηγούν το Ακαδημαϊκό Άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των πράξεων και των ενεργειών εκείνων που αδιαμφισβήτητα καταπατούν το Ακαδημαϊκό Άσυλο περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

α) Άσκηση σωματικής βίας ή απειλή άσκησης σωματικής βίας κατά οιουδήποτε βρίσκεται ή κινείται εντός της Πανεπιστημιούπολης, περιλαμβανομένων ιδίως των φυλάκων ή θυρωρών του Πανεπιστημίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

β) Ληστεία κατά προσώπου που βρίσκεται ή κινείται εντός της Πανεπιστημιούπολης.

γ) Συγκέντρωση, αποθήκευση ή χρήση όπλων ή αυτοσχέδιων βομβών εντός του Πανεπιστημίου και από οποιοδήποτε χώρο αυτού.

δ) Καταστροφή ή λεηλασία Πανεπιστημιακών χώρων κατόπιν επίθεσης ή επιδρομής ατόμων απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

ε) Διάρρηξη κτηρίου, αίθουσας ή γραφείου οποιουδήποτε Πανεπιστημιακού χώρου.

στ) Καταστροφή ή διάρρηξη αυτοκινήτων που σταθμεύουν εντός της Πανεπιστημιούπολης.

ζ) Κράτηση ομήρων ή παρεμπόδιση της εξόδου από ένα Πανεπιστημιακό χώρο οιουδήποτε ατόμου βρίσκεται στο χώρο αυτό, από άτομα που ενεργούν συλλογικά απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

η) Κατάληψη Πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

θ) Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακούς χώρους οιωνδήποτε διδασκόντων, φοιτητών ή εργαζομένων στους χώρους αυτούς ή όποιων άλλων κάνουν νόμιμη χρήση των χώρων αυτών.

ι) Διάλυση ή παρεμπόδιση με τη βία από άτομα που ενεργούν συλλογικά, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, οποιασδήποτε ελεύθερης συνάθροισης λαμβάνει χώρα στους Πανεπιστημιακούς χώρους, περιλαμβανομένων ιδίως των συνεδριάσεων συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων.

2. Εναπόκειται κατ’ αρχήν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ να προφυλάσσει η ίδια με ειρηνική κινητοποίηση και υπευθυνότητα το Ακαδημαϊκό Άσυλο όταν αυτό παραβιάζεται ή απειλείται από τις παραπάνω πράξεις ή ενέργειες.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η Πανεπιστημιακή Κοινότητα αδυνατεί να διαφυλάξει η ίδια το Ακαδημαϊκό Άσυλο όταν αυτό παραβιάζεται ή απειλείται από τις παραπάνω πράξεις ή ενέργειες, τότε θα πρέπει να παρεμβαίνουν οι φύλακες του ΑΠΘ, στη βάση προκαθορισμένου σχεδίου, για να προστατεύουν αυτοί το Ακαδημαϊκό Άσυλο, τελώντας σε κάθε περίπτωση υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο των Πρυτανικών Αρχών. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στο Πανεπιστήμιο μια δύναμη φύλαξης με αποτελεσματικές δυνατότητες επέμβασης για αποτροπή και προστασία.

4. Εάν και οι φύλακες του ΑΠΘ αδυνατούν να προστατεύσουν το Ακαδημαϊκό Άσυλο όταν παρεμβαίνουν ή αν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τότε το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ θα πρέπει να εφαρμόζει, σαν ύστατο μέτρο, το νόμο για την προστασία του Ακαδημαϊκού Ασύλου από την Πολιτεία.

10 σχόλια:

  1. ntropi sas
    tsirakia tou pasok, tis nd k tou syn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε,

    Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο για σένα. Εμείς δεν είμαστε τσιράκια, όχι κόμματος ή παράταξης, ... κανενός. Μοναδική αναφορά μας, το Πανεπιστήμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε απο δαπ κ πασπ το περιμεναμε αλλα απο την αρεν????φτου σας ρεφορμστικα βοδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δε λεει φοιτητών, λέει καθηγητών. δεν έχει σχέση η αρέν με το παραπάνω. λογικά είναι κάποιοι συνδικαλιστές πανεπιστημιακοί που ανοίκουν στο χώρο του συνασπισμού και οι οποίοι δε στηρίζουν το επίσημο συνδικαλιστικό φορέα που στηρίζει ο συν στο χώρο των πανεπιστημιακών. Μη μπλέκετε τον επίσημο συνασπισμό με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι έχει κάνει ο επίσημος ΣΥΝ απέναντι στους ''παρεκλίνοντες'' συνδικαλιστές- μέλη του?
    Η ΑΝΟΧΉ ΕΊΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΉ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε άσχετοι το συνδικαλιστικό όργανο του ΣΥΝ στους καθηγητές είναι η Συσπείρωση. Δεν έχει καμμία σχεση ο ΣΥΝ με αυτή την ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Merikoi einai oxi mono ASXETOI alla kai PSEFTES!
    Profanws kserane oti to syndikalistiko organo tou SYRIZA einai h SYSPEIRWSH kai fysika DEN symmetexei se tetoiou eidous prwtoboulies!

    PSEFTES kai GKEMPELISKOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποσο γελοιοι ειστε ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί Ανώνυμοι, καλόπιστοι και κακόπιστοι, "ψεύτες", "κλέφτες" και "άσχετοι", "γκεμπελίσκοι" και όλοι οι άλλοι,

    Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που κατέθεσαν την παραπάνω πρόταση, δεν κρύβονται. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τί αναγράφεται κάτω από την επωνυμία "ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ", κάτω ακριβώς από την photo.

    Τώρα, επί της ουσίας, αν έχετε (αντι)πρόταση ή άλλη πρόταση ή οποιοδήποτε σχόλιο (αν και κάτω από την προηγούμενη ανάρτηση έχουν γραφτεί "τα πάντα όλα", παρακαλούμε να τις καταθέσετε ή αν θέλετε να την πάτε και στον Πρύτανη του ΑΠΘ να την κατεβάσει και αυτή, όπως έχει υποσχεθεί, στην Σύγκλητο του ΑΠΘ.

    Οι ταμπέλες σας μάραναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, ειδικά στα σημεία 1 και 3. Το 1 χωρίς το 3 είναι μάλλον άχρηστο, καθότι το 2 το υποστηρίζουν όλοι, με την ερμηνεία που θέλει ο καθένας.

    Καλή επιτυχία στη Σύγκλητο!

    Συνάδελφος από ΟΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή